[PDF / Epub] ☀ Je Taime, Monsieur Gardenia By Miz Mikkie – Royalweddingnews.co.uk


  • Paperback
  • 712 pages
  • Je Taime, Monsieur Gardenia
  • Miz Mikkie
  • Malay
  • 01 October 2017

10 thoughts on “Je Taime, Monsieur Gardenia

  1. says:

    Hanya 1 perkataan yang boleh nak gambarkan novel ini secara keseluruhannya, B.E.S.T Mai yang sebatang kara secara mendadak, dipaksa pulak berkahwin dengan seorang lelaki yang layak bergelar bapa kepadanya memang tidak dapat diterima oleh akalnya yang masih muda berhingus itu Selepas memegang title ibu tiri kepada 4 anak suaminya Dato Akram, macam2 dugaan dan pengalaman mencabar yang terpaksa ditempuhinya Nasib baik ada Isya yang sudi berdamping dengannya Walaupun ada azam untuk menegakkan keadilan kepada dirinya sendiri yang teraniaya, namun kerana kenaifannya yang mudah terpedaya dengan gambaran luaran orang2 di sekelilingnya menyebabkan dia sering salah sangka dan membuat keputusan melulu yang kurang bijak Walaupun diselitkan sedikit unsur2 misteri dan penyiasatan secara biasa2, tetapi kalau dah start pegang dan baca novel ini memang susah nak letak balik atau sambung kemudian Sebab setiap flow penceritaannya membuatkan SAYA asyik nak tahu apa yang akan berlaku seterusnya So, tahniah kepada writer yang berjaya membuat saya membaca setiap aksara dalam novel yang setebal 700 muka surat ini.


  2. says:

    ermmm apa nk komen ek adehhh y me xreti plak nk komen..so far ok la jalan cite dia MB paham best jugak konflik nk kata heavy xjugak mai diperkosa then kahwin dgn seorg lelaki berpangkat bapak sbb nak selamat kn maruah maithen kahwin la mai dgn dato tu dgn persetujuan isteri diabaik gila kut isteri dia redha je laki dia kawin lain siap srh2 lg umai dan dato ada bt perjanjian yg hanya mereka berdua shj tahudato ni ada 4 org anak tapi semua xde pertalian darahcuma maya tu je ank tiri dia yg lain ank angkatdlm keluarga dato akmal ada 2 teamraff n maya geng xpuas hatiisya n syaz geng sempoiso mai masuk geng isyamai dari seorg ank gadis yg terdidik agamanya berubah jadi gadis yg ermmm semata2 nak cari kebenaranpart ni mmg MB xsuka mcm xde cara lain plakkn. penat je atok didik dia so blk KL anak2 dato ni mmg anti dgn si mai maklumla mak tiri muda kan hihihi dianggap nk rampas harta la n dll terutama si raff mmg sinis memanjangmulut m16 ni pedassssso dari c2 la mcm2 jadi gaduh sana gaduh cni atr adik beradik angkat tumasing2 dah besar tapi perangai mcm bdk2srnk jgk baca part2 dorg gaduh ni hahahatapi mai masuk kedlm keluarga tu hanya 1 je niat dia nk tau siapa yg jadikan dia mcm skrgdisebabkn 1 kes mereka berlima dihtr ke 1 destinasi hahhhh masa kat c2 la sume terkeluarsapa setan sapa manusia sapa kawan sapa lawan siapa cinta sejatilast2 raff disuruh kawin dgn mai mula2 ok MB dah syak mmg dia la yg buat si mai jd cmtu sbb dia terima dgn cool jeraff ni alaaaaahai _ baca la sdri eh knp hehehehekematangan umur hilang bila cemburu dtghuhutapi the end aduhh sweet la plak kn comel ajemmg la apa yg kite nmpk xsama dgn kebenaran..betapa besar pengorbanan yg dia dah lakukan..byk sgt rahsia family nikejadian2 sebelum ni pn byk sgt rahsia nyaex madu si mai ni pn bukan calang2 rupenyer dia ada udang disebalik mee meggiesyazwan baik ada makna sayang ada maknasweet happy ending i like it wlwpn ade je masalahnya


  3. says:

    Suka cerita ni pasal dia ada kelainan Bukan cerita2 klise pasal walau isu utama iaitu kahwin paksa dah sgt klise kan. DPada saya, klau nak baca buku ni, elakkan baca laju2 pasal takut nanti tak faham Namun keseluruhan cerita mmg menarik dan bahasa dan pengahayatan Mikkie mmg terbaik.Caiyok Mikkie Moga karya ketiga akan lebih meletop2. Muahhh


  4. says:

    mmg BEST..rs nk bc lg dan lg dan lg.rs mcm nk mtk smbgn je dr writer.rs x puas bc kisah raff n lis.raff yg sgt sweet loving n romantic


  5. says:

    baca banyak kali.sebab best sangatsukasukasuka


  6. says:

    best


  7. says:

    Oh My God Why didnt I read this novel much much earlier Novel keluar tahun 2014 kalau tak silap, but I dont even remember that I have this novel until Franzee Novelist remind me n keep saying that U ade laaaaaaaa, I mcm confident u ade So ape lagi Bongkar semua balik, and YES I do have it Masih cantik lagi berWrap dlm plastic lagi wei Ok Enough membebel Lets proceed to my review about this book Be aware k, sebab review ni panjang doe Je T aime, Monsieur Gardenia I Love You, Mr Gardenia Betul tak ek Everything s gonna be okay Just close your eyes, tightly hold my hand, follow my step and we ll be happily ever after Insya Allah Nur Maisarah Alisa Mai Lis hanya berkelulusan setakat SPM Bukan dilahirkan atas duit hanya seorang gadis kampung miskin yg dibesarkan oleh atoknya yg da berusia Kematian abah sebelum Mai sempat mengenalinya ibu Tiada siapa yg tahu kemana ibunya pergi setelah kematian abahnya Mai, dikenali sebagai seorang gadis yg begitu ketimuran, bertutur kata yg lembut, berwajah ayu cukup bersopan santun Mai, gadis yg sentiasa bersyukur Jika Mai hidup susah, ada org yg lebih susah dari dirinya.Satu ketika dahulu, Mai hampir dirogol bila pulang dari sekolah Waktu tu Mai di tingkatan 3, mujur ada insan yg baik hati selamatkannya Tidak dikongkong, tetapi dijaga sebaiknya kerana kejadian itu Sekali lagi, ia terjadi Sekelip mata semua berubah bila Mai dirogol Ntah siapa yg merogolnya tapi yg pasti, Mai sempat merentap rantai putih di leher lelaki itu Rantai Putih yg ada ukiran KA Puas org kampung menyiasat siapa yg rogol Mai, tk ada siapa yg tahu Atok jatuh sakit selepas kejadian itu Sebelum Atok meninggal, dia sempat mintak tolong dengan Pakcik Akram, kwn baik abahnya dulu Atok mintak tolong Pakcik Akram mengahwini Mai supaya nasib Mai terbela memandangkan Mai tiada sesiapa selain Atok Pakcik Akram pula, menyarankan Syazlan, anaknya supaya mengahwini Mai Yelah, Pakcik Akram da anggap Mai mcm anak sendiri, mcm mana nak kahwin wei Umur pun da 54thn, dan dia takmu rosakkan masa dpn Mai Syaz pula da ada Gina, kalau kahwin dengan Mai Gina nak letak mana Syaz sayangkan Gina Kalau mcm tu, suruh aje Raff yg kahwin dengan perempuan tu Alang2 masa depan budak tu da rosak, biar hancur terus Tunggu Raff gila baru Raff terima Syaz sayangkan Gina Baik kalau mcm tu, esok sebelum kita balik KL papa akan kahwin dengan Mai Jgn sesiapa pun pertikaikan sebab kami yg taknak tolong papa kamu Mai tahan sebak Dia merasakan kerana dia, keluarga Pakcik Akram jadi kucar kacir Begini ke takdir Mai Menjadi isteri kedua kepada seorang lelaki yg dia anggap seperti ayah sendiri Pada umur 18thn, Mai dirogol oleh org yg dia tk tahu sampai sekarangdlm usia itu jgk Mai kehilangan Atok yg terlalu menyayanginya dlm usia itu jgk, Mai sah menjadi isteri kepada seorang lelaki yg layak digelar Ayah Semuanya terjadi dlm sekelip mata Syazlan memandangnyawajah Syaz nampak muram sayu Mungkin sedih melihat nasib Mai Raff Raff pula menghantar satu jelingan tajam pada Mai As tho, member amaran dlm diam kepada Mai Nampak sgt Raff tk sukakan kehadiran Mai.Pakcik Akram tk boleh terima Mai sebagai isterinya sedangkan, Mai ni da mcm anaknya sendiri Dia faham yg Atok Mai nak ada org yg jaga Mai Keputusan da dibuat Mai akan diceraikan bila balik KL nanti tapi tidak akan ada sesiapa tahu termasuk keluarganya sendiri yg mereka sudah bercerai Mereka akan buat mcm biasa aje Mai akan tetap duduk dengan keluarga Pakcik Akram Mai akan didaftarkan ke kolej untuk sambung belajar.Pakcik Akram ada 4 org mana Syaz, seorang Lawyer Raff, seorang Doktor Ortopedik mcm yg korang tau, lagi 2, Nur Maryana Maya , Mass Comm student Nur Arisya Akma Isya , Architectural Technology student Isteri Pakcik Akram, Auntie Suraya. Dia jgklah yg suruh Pakcik Akram tunaikan wasiat Atok Jgn ingat Auntie Su ni baik ye well mmg dia BAIK sgt Maya ni anak tiri, satu2 anak kepada Auntie Su.Kereta Pakcik Akram KA 555 KA Bukan ke org KL plat kereta huruf W Kereta Isya KA 666 KA Kebetulan ke ni Sah Perogolnya ada dlm rumah ni Tapi siapa Takkan Pakcik Akram Syazlan Raff Payah ni sebab Mai tk berapa nk ingat bentuk tubuh lelaki itu Tengok gaya Raff yg selamba tu, susah pulak nk tuduh dia tapi kalau Syaz, lgilah tk sanggup nak tuduh, muka innocent mcm tu tkkan sanggup nk rogol kan Then, siapa Akan Mai Lis siasat betul2 Cita2 Mai hanya ada 3.1, Mai nak jadi Pereka Fesyen2, Mai nak cipta nama sendiri3, Mai nak cari siapa yg rogolnya Raff mmg nampak sombong, heartless, muka pun jenis yg tkde expression tapi Raff ni jujur orgnya Ape yg dia ckp, mmg itu yg lahir dari hatinya Ckp dengan awej pun mcm ckp dengan gangster.Beza dengan Syaz Syaz layan Mai Lis baik sgt Syaz da ada Gina kot Mai Lis bermain api dengan Syaz Sebab Sebab Syaz terlalu baik melayani Mai Lis, selalu melindungi Mai Lis dari ape jua keadaan Tutur bicara sgt romantik Tapi Syaz patut rasa bersalah sebab dia sendiri tahu status Mai Lis adalah mak tirinya even tho takde sesiapa tahu mereka da bercerai Kan abg da ckp, jgn sebut nama Gina bila kita berdua aje Abg tk selesalah Sayang Yg peliknya, beratus msg Mai Lis terima dari Syaz, tk pulak jantung dia dup dap dup dap Tapi bila Raff msg sekali tu, Mai Lis rasa nk jerit kuat2 dada rasa berdebar Takkan Mai Lis tangkap cintan dengan Raff Dengan org yg Mai Lis syak rogol dia Kalau kau nk tahu, rantai ni semua anak2 Papa ada Tak kiralah anak tiri ke apa, mmg Papa akan bagi Kau pun mesti dpt tapi tk tahu bila sebab nk tempah loket ni amik masa sikit Lagipun time majlis mcm ni mmg kami kena pakai sebab Papa mesti tengok rantai kita org ni KA maksudnya Keluarga Akram Ternyata firasat Mai Lis yg perogolnya ada dlm rumah ni mmg betul Siapa Mcm mana nk pastikan siapa antara Raff Syaz yg tk punya rantai tersebut Berdebar menanti kemunculan Raff Syaz Menanti siapa diantara mereka yg tidak berantai Org yg telah merubah warna hidup Mai Lis menjadi gelap Org yg membuatkan arwah atoknya menderita akibat malu hingga meninggal dunia.Saatnya tiba bila Papa nk tengok semua anak2 dengan rantai tu, wajib Isya Maya da terang2 rantai tu bergayut kat leher masing2 Syaz dengan tenang keluarkan rantai dari celahan kolar kemejanya kecuali Raff Salah letak kot I dont know I m sorry Papa nanti Raff cari Ikutkan hati nk aje Mai Lis terkam Raff tapi dia memikirkan air muka Papa Akan Mai Lis menantikan masa yg sesuai untuk membuka topeng pada muka Raff yg bernafsukan binatang Seorang doktor dah merogol gadis kampung Sanggup ke Mai Lis lihat wajah terkilan Papa Tapi kerana Raff, Mai Lis kehilangan atok Kerana Raff, dia tercampak sebatang kara Kerana Raff jgk lah yg menghina dirinya serta menjatuhkan air mukanya kerana dirinya sudah kotor Kotor pun kerana Raff Kenapa org yg merogolnya dtg dari keluarga Papa Kenapa mesti anak Papa Disebabkan nak jaga hati Papa, Mai Lisa nekad diamkan hal ni.Dah jatuh ditimpa tangga Bukan isu rogol aje sekarang tapi tak pernah Mai Lis sangka yg org yg merogolnya menyimpn gambar2 bogel Mal Lis Mcm mana Mai Lis tahu Tahu dari Mama Su Dan mcm mana Mama Su tahu menggunakan gambar itu untuk ugut Mai Lisa Bab ni korang kena baca Mcm me ckp kat Mama Su ni BAIK sgt Mai Lis rasa malu, marah, terhina, sedih hiba Kelaurga Akram Kalau korang baca dari awal, korang mesti tertanya2 tengan keakraban antara Syaz, Raff, Isya Maya As u know, Maya ni anak tiri, so adik beradik tiri kepada Syaz, Raff Isya TAPI kenapa Isya ni rapat sgt dengan Syaz aje and not Raff Raff rapat ngan Maya Raff Isya mmg tk pernah berbaik Pelik kan Well, read and u know why Disebabkan pergaduhan kecil antara Raff, Syaz, Isya, Maya, Mai Lis mereka didenda oleh Papa Denda pergi holiday Dan pada waktu itulah SEMUA terungkai yup, Semua termasuklah kisah rogol itu Semua kat sana da TERdengar termasuk Papa Mai Lis cuma mintak Raff rendahkan sikit egonya mengaku yg dia yg merogol Mai Lis tapi Raff seboleh2 menafikannya Raff pulak merasakan Mai Lis mengambil kesempatan Dah ler kahwin dengan Papanya and at the same time ada hubungan dengan Syaz What actually she wants Terdesak ke Mai Lis ni nak Papa, Syaz atau dia Siapa yg mula Mai Lis aim sebenarnya Satu aje niat saya saat saya melangkah masuk ke dlm banglo ini Saya yg cari org yg merosakkan maruah saya, yg da buat atok saya meninggal dlm keadaan tk tenang Saya cuma nak cari org yg merogol saya Kalau niat saya nak kikis harta org, saya tk perlu tunggu Syaz ataupun awak mahupun Papa awak sebab saya dengan petil jari boleh kikis org yg lebih kaya dari awak semua Dlm diam Papa da aturkan pernikahan antara Raff Mai Lis Mereka akan bernikah pada minggu itu jgk disaat itu jgk terlerai jgk tentang status sebenar Papa Mai Lis yg da bercerai saat sebelum Mai Lis jejakkan kaki ke banglo itu Maknanya mereka hanya bernikah untuk sehari sahaja Muhamad Raffael Akma, are you okay to marry Nur Maisara Alisa this Friday I m okay with that Pa And I ll try my best as a payment for my mistake. Semestinya Mai Lis bangkang Yelah, tkkan Mai Lis nak bernikah dengan bekas anak tirinya sendiri kan Well, again another truth about the kids status in the hse Berapa bnyk rahsia Papa sebenarnya ni Maaf ya, Nur Maisara Alisa walaupun kita kahwin sebab aku nak jaga maruah kau, tapi aku tak ada niat nak kahwin lain apatah lagi bercerai berai Kalau kau nak kita kahwin lepas tu buat mcm tak ada ape2, mimpi ajelah So, sila jlnkan tanggungjawab kau sebagai seorang isteri Aku tak kahwin dengan kau untuk dptkan title suami aje Aku terima nikahnya Nur Maisara Alisa Binti Ahmad Hussin dengan mas kahwinya tiga ratus ringgit tunai Saat selepas Mai Lis Raff bersatu mereka terkejut dengan sesuatu Apakah Kenapa Takkan lah Mustahil Raff jgk nampak mcm tk percaya Agak2 korang ape ek Baca tau Raff yg dulunya seorang lelaki yg sombong, suka menjeling, sinis sht menyakitkan hati dengan cara bicaranya tapi bila masuk ke alam perkahwinan, dia menjadi seorang yg bertanggungjawab even tho kekdg2 cara dia ckp kasar sikit Mood Raff ni swing ar Kejap bahasakan diri Abang kejap Aku Angin berubah2 Mai Lis terdengar perbualan antara Raff kwn2nya Ikan serah diri pun dia tolak, apatah lagi ikan dlm akuarium Pandang pun tak nak Biarlah dia anggap Raff yg rogol dia, yg penting sekarang masa depan dia dah terbela At least, dia tak rasa sendiri lagi Ada suami yg boleh jaga dia, bagi kasih sayang Mai Lis mula rasa bersalah pada Raff Kalau betul Mai Lis tersalah tuduh org, beratnya dosanya Memfitnah org hingga menjebakkan org tu ke alam sebuah perkahwinan Andai benar dia bukan perogol Mai Lis, mulianya hati Raff memperisterikannya Rela dituduh sebagai perogol, sedangkan bukan dia yg melakukannya.Dlm Mai Lis cuba menjadi isteri yg diredai, masih juga ada dugaannya.Dlm Mai Lis cuba menerima Raff sebagai imamnya dengan ikhlas, masih juga Mai Lis simpan dendam di hati Jgn sesekali pertikaikan perkahwinan ni, sebab ia sesuatu yg suci Aku sikit pun tk rasa menyesal kena tuduh merogol kau sebab aku tahu dan aku percaya pada takdir dan jodoh Allah Aku bukan berkahwin dengan kau kerana tuduhan tu tapi lebih dari itu Aku diamanahkan untuk menjaga kau, bagi kasih sayang kat kau Abang nak Lis fikir semua tentang masa depan Lis dengan Raff Abanh taknak Lis terikag sebab arahan Papa Lis, you have your own life, you decide your own destiny, not Papa Lis tinggalkan Raff Giler per Syaz ni Dan pada masa itu jgk Syaz keluarkan gambar2 bogel Mai Lis dari sampul Terkedu Mai Lis Mcm mana gambar2 yg Mama Su ada sekarang ada pada Syaz Raff e mel gambar tu kat aku Dia ugut aku, kalau aku berani kacau kau, dia akan sebarkan gambar ni kat kwn2 kau pula Kau tahu kenapa dia ugut aku Sebab dia tahu aku sayangkan kau, dia tahu aku akan bawa kau keluar dari ikatan itu Aku tak sangka Lis, lelaki mcm Raff boleh buat benda terkutuk mcm ni Dia dah rogol kau, lepas tu dia ambik pula gambar kau untuk bahan ugutan Org mcm ni kau nak bela. Ape da jadi ni Mati2 Mai Lis percaya yg bukan Raff yg merogolnya Adakah Raff musih dlm selimut Patutlah Raff mcm tk ambik kisah tentang Mai Lis Patutlah Raff seakan malas layan panggilan Mai Lis.Patutlah Patutlah Mai Lis mula2 ingatkan ape yg Syaz ckp tu semua tak betul Mai Lis masih rasa ragu2 Tapi, Mai Lis terkaku saat dia membuka almari Raff, jantungnya berhenti berdegup Menggeletar tangan mengutip satu per saru gambar Mai Lis tanpa seurat benang Gambar yg sama Syaz tunjukkan tadi tapi kuantiti yg lebih banyak Jadi betullah Raff mengahwini Mai Lis sebab membalas dendam pada Syaz Kau salah sebab kau terlalu cantik Kau terlalu suci di mata aku Salah kau sebab kau dah mencuri perhatian aku waktu pertama kali kita berjumpa kat kampung kau dulu Kau tak sedar senyuman kau menggoda aku Bukan salah aku kalau aku tk mampu kawal diri aku Makin excitingkan novel ni Anyway, ape yg terjadi antara Mai Lis, Raff Syaz dan macam mana isu rogol tu terungai, karang kena baca sendiri The best part is the part bila Isya ceritakan betapa cintanya Raff sebenarnya kepada Mai Lis Yup, Raff mencintainya dlm diam for the past few years Mcm mana Raff kenal Mai Lis Yup, Raff lah lelaki yg pernah selamat Mai Lis dari dirogol sewaktu Mai Lis di tingkatan 3 Bukan Raff tk pernah nak luahkan, tapi sebab Mai Lis terlalu meraguinya Raff juga manusia biasa yg ingin rasa disayangi tanpa keraguan Jgn sesekali ingat selama ni dia diam, dia abaikan Mai LisNope Majlis nikah, hingga ke resepsi, semua Raff yg plan, his own idea He will do anything untuk org yg dia sayang Mai Lis tk sangka dlm diam Raff menyintai menyayangi dia Seorang gadis yg tk punya sesiapa Seorang lelaki yg sabar melayani dia, melindungi dia, menasihati dia eventho terlalu bnyk tuduhan dilemparkan kepada Raff Isteri ape kau ni Mai Lis Berapa bnyk pengorbanan jasa dia pada kau tapi sikit pun kau tak nampak Yg kau nampak dia sombong, ego, suka merendahkan org yg lemah, dia perogol, dan mcm2 fitnah kau tabur kat dia Layak ke Mai Lis berada disisi Raff Agak2 korang, ape jadi dengan perkahwinan Raff Mai Lis Siapa yg sebenarnya rogol Mai Lis Mcm mana Mama Su ada gambar2 bogel Mai Lis Mama Su plan ke Mcm mana pula dlm almari Raff ada gambar2 tu jgk Sanggup ke Raff membuka aib isteri sendiri Berdendam ke Raff pada Syaz sampai sanggup melukakan Mai Lis Raff ke dalang sebenarnya Atau Mama Su Atau Syazlan Semuanya terjawab dlm JeT aimeMonsieurGardenia Miz Amaryllis Sape yg tkde novel ni, Pls, Pls cari and beli Mcm2 rasa bila baca novel ni Sweet, kelakar, geram, sedih, bingit, sakit hati Jln cerita novel ni tak Klise pun, yg mcm kes2 kahwin2 paksa yg biasa we baca, tapi too Awesome Tak slow pun, seronok aje bila baca every single page of it Its a novel that once u start reading, u cannot put it down Sorry ler kalau ape me review ni korang tak faham ke terpanjang ke All I can say, U Will Never Regret having this novel A MustMust Have Novel


  8. says:

    ek eleh mai bodohnya kau ni. pkai tudung then buka tudung, eh mak cik, ko ingat msk neraka tu kejap2 ker pkailah otak oi klau dah tau dosa tu jgnlah buat oi. mmglah ko buka tu bersebab, tpi aku rsa sbb tu tk munasabah langsung. erh sakitnya hati hah kan emosi sdh mai ni aku rsa mcm nk lempang2 je eh minah blh tk jgn tuduh sembarangan sorilah eh tpi aku rsa ko ni murahlah syg oi senang2 je bgi c syazlan tu peluk cum kau ish mmg nk minta penampar bdk ni..raff ni pun satu hailah cik abg kesian sgt kat ko sanggup jdi pak sanggup dah tu kna tuduh perogol plak dui, mmg penyabar lah kau ni tapi pns baran , but i like this character dlm barannya ade jua romantik bab tu yg cik tk tahanisya plak ish3 mmg perangai ko ni sengalkn maya okay gak lah walaupun msa mula2 tu rude, sombong n bongkak papa pula haiya apek mmg terbaik lah bgs rancagan papa mmg salute gila lah overall cigu ni mmg agak byk jgak lah konflik len kita pikir len yg jdi best lah jgak tpi yg buat tk smpai 5 bintang tu sbb c mai ni bka tudung tu mmg aku x leh terima ape pun tahniah ye penulis..p s klu aku jdi mai, aku pun jealous jua dgn c kecik adif tu haiya..


  9. says:

    ayoooociplak jdrama ke cik writer


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Je Taime, Monsieur Gardenia characters Je Taime, Monsieur Gardenia , audiobook Je Taime, Monsieur Gardenia , files book Je Taime, Monsieur Gardenia , today Je Taime, Monsieur Gardenia , Je Taime, Monsieur Gardenia a9b21 Nur Maisarah Alisa, Seorang Gadis Kampung Yang Bijak Dan Dibesarkan Oleh Atoknya, Tok Rahim Yang Hidupnya Kurang Serba Serbi Tidak Dikongkong, Tetapi Dijaga Sebaiknya Kerana Mai Pernah Cuba Dicabul Sewaktu Di Tingkatan Tiga Sekali Lagi Maruahnya Cuba Diragut Dan Kali Ini Dia Percaya Dia Sudah Kehilangan Sesuatu Yang Berharga Susulan Daripada Kejadian Itu, Atok Pula Jatuh Sakit Hingga Membawa Kepada Kematian Wasiat Atok Kepada Dato Akram Iaitu Teman Sepermainan Arwah Abah Mai, Atok Meminta Dato Akram Menikahi Mai Supaya Nasib Mai Terbela Memandangkan Mai Tiada Sesiapa Selain Atok Demi Memenuhi Wasiat Arwah, Dato Akram Terpaksa Menikahi Mai Yang Sudah Dianggap Seperti Anak Kerana Kedua Dua Anak Lelakinya Tidak Mahu Mengambil Sebarang Risiko Namun Sebelum Menjejakkan Kaki Ke Banglo Dato Akram, Mereka Sepakat Untuk Bercerai Dan Merahsiakan Hal Ini Daripada Pengetahuan Sesiapa Pun Namun, Siapa Sangka Si Dalang Yang Dicari Rupanya Datang Daripada Keluarga Dato Akram Berdasarkan Bukti Rantai Yang Ditemui Dalam Mencari Si Dalang, Mai Terpaksa Berhadapan Dengan Pelbagai Kerenah Anak Anak Papa Iaitu Syazlan, Raff, Maya Dan Isya Yang Jelas Tidak Sebulu Mai Mengesyaki Raff Adalah Pencabulnya Kerana Raff Nampak Tidak Suka Dengan Kehadirannya Di Situ, Hinggalah Terbukti Apabila Raff Kehilangan Rantai Yang Menjadi Simbolik Keluarga Tersebut Berlaku Salah Faham Dan Pertengkaran Hingga Mai Terpaksa Menyuarakan Raff Adalah Seorang Pencabul Penafian Raff Tidak Dipandang Oleh Sesiapa, Malah Papa Telah Mengaturkan Majlis Pernikahan Mereka Bagi Mai, Perkahwinan Itu Hanya Sekadar Rasa Tanggungjawab Raff Setelah Mengaibkan Dirinya, Tetapi Tidak Pada Raff Yang Ternyata Sudah Lama Mencintai Mai Iaitu Sejak Kejadian Di Mana Dia Menyelamatkan Mai Daripada Dicabul Sewaktu Mai Di Tingkatan Tiga Gardenia Itu Melambangkan Dirinya Yang Hanya Mampu Menyintai Dan Menyayangi Seorang Gadis Dari Jauh Kerana Desakan Ego Yang Membatasi Segalanya Nur Maisarah Alisa, Seorang Gadis Kampung Yang Dibesarkan Oleh Atoknya Malangnya, Kebahagiannya Diragut Setelah Diperkosa Dan Disusuli Dengan Pemergian Atok Tersayang Menghadap Ilahi Tekadnya Untuk Mencari Si Perogol Semakin Menampakkan Jalan Bila Dia Melangkah Masuk Ke Banglo Milik Dato Akram Namun Pencariannya Bukan Sesuatu Yang Mudah Apabila Dia Terpaksa Berhadapan Dengan Kerenah Anak Anak Tirinya Sudahlah, Tak Ada Apa Apa Yang Nak Diterimakasihkan, And Nothing To Be Sorry Okay Mai Kan Famili Baru Kami, So Automatically, Mai Tanggungjawab Papa And Kami Satu Famili Khairul Syazlan Si Pemanis Mulut Ala Ala Dessert Kau Tak Reti Makan Pizza Ke Nak Aku Orderkan Gulai Tempoyak Tapi Maaflah, Kat Sini Tak Jual Makanan Kampung Macam Tu Raffael Akmasi Virus Perosak Hati Yang Kacak No Way Budak Kampung Ni Nak Masuk Kolej Maya Pa, Are You Mad No Just Put Her At Other Place Banyak Lagi U And Kolej Kat Dalam Malaysia Ni Oohh, My God Nur Maryana Si Minah Gedik Santai Bangunlah Lis Jangan Biarkan Orang Keliling Kau, Jatuhkan Kau Ingat Lis, Kita Tahu Siapa Diri Kita Yang Sebenar Bukan Mereka Mereka Cuma Tahu Berkata Bila Ada Yang Tak Kena Hakikatnya, Mereka Tak Rasa Apa Yang Kita Tanggung Apa Yang Dah Jadi, Tak Boleh Diubah Nur Arisya Akma Si Kaunselor BergerakBukan Pernikahan Yang Diharapkan Di Saat Identiti Si Perogol Telah Ditemui Tetapi Rancangan Papa Tidak Boleh Dipandang Sepi Sungguh, Menjadi Isteri Kepada Raff Tiada Dalam Rencana Hidupnya Maaf Ya, Nur Maisarah Alisa Walaupun Kita Kahwin Sebab Aku Nak Jaga Maruah Kau, Tapi Aku Tak Ada Niat Nak Kahwin Lain Apatah Lagi Bercerai Berai Kalau Kau Nak Kita Kahwin Lepas Tu Buat Macam Tak Ada Apa Apa, Mimpi Ajelah So, Sila Jalankan Tanggungjawab Kau Sebagai Seorang Isteri Aku Tak Kahwin Dengan Kau Untuk Dapatkan Tittle Suami Je Je T Aime, Monsieur Gardenia Merungkai Perjalanan Seorang Gadis Yang Penuh Dugaan


About the Author: Miz Mikkie

Is a well-known author, some of his books are a fascination for readers like in the Je Taime, Monsieur Gardenia book, this is one of the most wanted Miz Mikkie author readers around the world.